om      utställningen bilder

 From left to Right: Snow White, Sleeping Beauty, The Frog Princess, The Little Mermaid,
Cinderella, Rapunzel, Hua Mulan, Belle.

 Denimu Denim art

Från vänster till höger: Snövit, Törnrosa, Prinsessan och grodan, Den Lilla Sjöjungfrun,
Askungen, Rapunzel, Hua Mulan, Belle 'Skönheten'

 

Quasimodo's Notre Dame, Denim on Denim, 1200x400, 2010

Denimu Denim art 

Pan's London, Denim on Denim, 1200x400, 2010 

Denimu Denim art 

Mulan's Great Wall, Denim on Denim, 1200x400, 2010

 Denimu Denim art

Twist in New York, Denim on Denim, 1800x600, 2010 

 Denimu Denim art

 

 Der Froschkönig (The Frog Prince)    

Schneewittchen (Snow White)

 

La Belle au bois dormant (Sleeping Beauty)

Pinocchio


Robin Hood

La Belle et la Bête

 

 

Alice's Adventures in Wonderland

Tarzan

 

 

 

 

 

Disneys femtionde animerade film

 

Turned to Denim: Från Snövit till Rapunzel

 

När Denimu blev tillfrågad att skapa en serie tavlor för att uppmärksamma Disneys femtionde animerade film, Trassel, sprudlade idéerna. Som uppväxt under Disneys stora renässans, under 80- till tidiga 90-talet, var deras filmer en inspirationskälla till att han själv började teckna. Även de traditionella sagorna som så ofta Disneys filmer bygger på, liksom Rapunzel i Trassel, har gjort starkt intryck på honom.

 

Vi har alla sett Disneys filmer och vi har också alla våra favoriter. Disneys universella teman och förmåga att fånga åskådaren är just vad som gör filmerna så bra. De står för många av våra starkaste barndomsminnen och filmmusiken är alltid lika utmärkande.

 

Denim kan vara det ideala materialet att föreviga en Disneypremiär. I likhet med Disney är denim ett uttryck för det Amerikanska och de har båda gjort ett starkt intryck som som spridits över hela världen.

 

Denimu har sammanslagit sina båda stilar och skapat en serie verk helt inspirerad av vår sagovärld, detta som ett uttryck för hans fascination av dess karaktärer. Trots att Denimus illustrationer skiljer sig från Disneys och originalsagorna är de alla igenkännande genom karaktäristiken i detaljerna. Bland annat känner vi igen Snövit på de röda läpparna och det svarta hårets kontrast till hennes ljusa hy och så även att flickan med det långa långa håret är Rapunzel. Denimu återberättar på så vis sagorna i jeanstyget och i sin tur genom deras karaktäristiska drag. Historier som är så välkända och kära för oss alla att de för alltid finns med oss genom våra liv och i våra fantasier.

 

Flertalet av Disneys 50 filmer (se här under) porträtterar dessa sagor som så många gånger återberättats. Denimu gick igenom varenda film letandes efter inspiration till motiven för tavlorna. Vissa drag är tydliga andra mer subtila, vissa följer de välkända berättelserna, andra inte. Att återberätta sagor är dock inget nytt. Bröderna Grimm är kanske de mest välkända författarna av historier som ofta hämtades från bönders folksägner. Dessa berättare hade nog aldrig kunnat föreställa sig hur vida spridda deras sägner skulle bli. Bröderna Grimms historier har blivit några av de största bidragsgivarna till Disneys animationer så som Snövit, Askungen, Törnrosa, Prinsessan och grodan och Rapunzel. Konstnären anser bröderna Grimm vara något av 1800-talets version av Disney.

 

Men det är också viktigt att förstå sägnernas ursprung. Många av dessa sagor har funnits långt före våra moderna tolkningar. Exempelvis den Lilla sjöjungfrun, kanske mest är känd från HC Andersens bok, fanns sedan tidigare i hela sex olika versioner. Att förändra sagorna är och förblir dock berättarens rätt. Historier och sägner utvecklas på så vis utifrån samtidens värderingar och lyssnaren i sig. Sådana förändringar gjorde bröderna Grimm såväl som HC Andersen vilket är precis vad Disney också gör, det är helt enkelt berättaren som gör historien till sin egen.

 

Av de senaste Disneyfilmerna är det inte många som fångat Denimus intresse på samma vis som Trassel, vilken han anser kommer bli en klassiker såväl till handling som animation. Han berättar också att det varit mycket intressant att följa utvecklingen i animationerna genom tiderna och menar att cirkeln nu nästan är sluten då Trassel lyckats blanda skönheten i de tecknade filmerna med dagens datorteknik, CGI.

 

"Jag vill rekommendera filmen Trassel, men jag vill även rekommendera er att läsa de gamla sagorna och återse Disneyklassikerna" - Denimu

 

 

Se filmen på SF Filmstaden Storgatan, Filmstaden Entré och Royal från den 4e februari 2011.


Disneyfilmer: 1 till 50